1.
Вічнозелене дерево з родини лаврових, що має їстівні плоди; алігаторова груша.
Довкола міста, на тисячах акрів росте бакун, багато плянтацій [плантацій] манґо, авокада, земляних горіхів та городини (Юрій Борець, З найкращими, 1986);
Згодом, коли достиг урожай на алігаторових грушах — великих темно-зелених деревах авокадо, плоди яких лише трохи темніші й лискучіші від листя, — і Томас Хадсон.. запропонував Бойзові ложечку м'якушу із середини плоду.. (Ернест Хемінгуей, Т. 4, пер., 1981).
2.
Плід такого дерева: поживний темнозелений фрукт грушоподібної форми, що має високий вміст жирів та амінокислот.
— Ви, тату, кришіть салат, це у вас добре виходить. ..У нас вийде чудовий салат, навіть авокадо є (Петро Масляк, День Незалежності, 2009);
Втім, знаний цей базар усе ж таки.. харчами на будь-який смак — це свіжі овочі-фрукти (делікатесні для нас авокадо, манго, папая тут цілком звичні, а про апельсини-мандарини годі й казати..), м'ясо.., молочне.. (Український тиждень, 2012, № 27).
Етимологія:
іспанське avocado, від ahuakatl мови науатль — авокадо, яєчко.
іспанське avocado, від ahuakatl мови науатль — авокадо, яєчко.