1.
кулін. Каша із яблук з медом.
Гамула. Спекти кілька яблук, перетерти їх на сито, додать ложку борошна, перемішать добре і поставить у духовку на лехкий [легкий] дух. Подавать до меду (Клиновецька, Страви й напитки на Україні, 1913).
2.
Густа, в'язка рідина.
В тім сум'ятті розбурханії хвилі Заллють весь суходіл, перетворивши В гамулу цю міцну од віку твердь.. (Вільям Шекспір, Твори в шести томах, Т. 4, 1986).
3.
перен. Вайлувата, безхарактерна людина.
Та путящий же батько проти дітей повинен грізно держатись! А ти що? Який ти батько? Ти прямо гамула та й годі! Занапастятця [занапастяться] і діти (Літературно-науковий вістник, 1907, Т. 38, Кн. 4).