в означеннях
Тлумачення, значення слова:

кисломолочний

кисломоло́чний, -а, -е.
1.  Виготовлений шляхом сквашування молока молочнокислими бактеріями.
Для нормалізації мікрофлори кишечника до раціону необхідно ввести кисломолочні продукти: йогурти, кефір, ацидофільне молоко (Юрій Білопольський, Я — мама, 2012);
Сичужні сири готують заквашуванням свіжого молока з допомогою ферментів шлунку (сичуга) телят або ягнят, а кисломолочні — заквашуванням молока молочнокислими бактеріями (Георгієвський, Шемякінський та ін., Українські страви, 1964).
//  Виготовлений шляхом сквашування молока взагалі.
Кисломолочні продукти — молоко, кефір, простокваша, сметана, вершки, сир, Голландський сир (Блажко, Барановський та ін., Азбука домашнього господарювання, 1980).
2.  Який має смак молочної кислоти.
Доброякісна бринза повинна мати солоний, чистий, кисломолочний смак, ніжну, злегка крихку консистенцію (Іван Тимощук, Переробка продуктів тваринництва в домашніх умовах, 1987);
На скибки хліба кладуть масу, приготовлену з кисломолочного сиру, старанно розтертого з маслом, зеленню петрушки, кропу та аджикою (Карсекіна, Калакура; Раціональне харчування в сім'ї, 1986).
3.  Який утворює молочну кислоту; молочнокислий.
Для кисломолочних бактерій лактоза є основним джерелом харчування, що і призводить до, так званого, молочнокислого бродіння.. (Ростовський, Шамян; Барна справа, 2011).

Вільний тлумачний словник, .

Про сайт · Покажчик · Навмання · API · © 2017, Webmezha