Страва італійської кухні — рисова каша, яку готують на бульйоні із додаванням масла, цибулі та ін. складових.
Комуніст, а вмів розрізнити різото [ризото] від штуфади! (Ірина Вільде, Сестри Річинські, Кн. 2, 1977);
А тепер що? Звідки я візьму молоко, аби готувати багелі, і ризото, і гноці (Володимир Арєнєв, Магус, 2007);
Обід італійців подібний до нашого, тільки замість борщу або супу на перше було різотто [ризото], макарони або кукурудзяна каша (Валерія Врублевська, Соломія Крушельницька, 1986);
У чорногорських ресторанчиках вибір чималий: ризото з морепродуктами, картопля з морепродуктами, морепродукти з... тими-таки морепродуктами (Український тиждень, 2009, № 42).
Етимологія:
італійське risotto, від riso — рис.
італійське risotto, від riso — рис.