1.
Польський суп на заквасці з борошна, зазвичай із ковбасками та вареним яйцем.
У нас не їдять журека, тільки борщ.. (Ольга Токарчук, Гра на багатьох барабанчиках, пер. Дмитрука, 2004);
— Журек їстимете? — мати помішала в каструлі ополоником (Барбара Космовська, Буба, пер. Антоняк, 2012);
Не люблю розсольник і польську зупу помідорову. І журек не люблю (Український журнал, 2008, № 7−8);
Гарячий шоколад смакує так як зупа журек у барі в Плоцьку. Це добре як журек, але жахливо як шоколад (Януш Вишневский, Самотність у Мережі, пер. Кравець, 2012).
2.
Закваска з житнього борошна, з якої роблять такий суп.
— А є журек? ..Журек, такий у пляшці. Або може бути в баночці, не знаю, які у вас тут звичаї: пляшка чи баночка (Ольга Токарчук, Гра на багатьох барабанчиках, пер. Дмитрука, 2004).
Етимологія:
польське żurek, зменш. до żur.
польське żurek, зменш. до żur.