ДРІ́ЖДЖІ, ів, мн. Одноклітинні мікроскопічні
гриби, які викликають спиртове бродіння цукрів і
застосовуються у хлібопеченні та при виготовленні пива,
вина. Дріжджі так само, як і бактерії, — одноклітинні
організми (Мікроорганізми і родючість ґрунту, 1955, 7); Серед
мікробів-сапрофітів є мікроби, дуже корисні для
людини, наприклад, мікроби, здатні розкладати цукристі
речовини з утворенням спирту. Вони відомі під назвою
дріжджів (Підручник дезинфекції, 1953, 25);
// Речовина з
мікроскопічних грибів, що здатна викликати бродіння.
Тут йому треба було.. побігти до сусіди Меласі
позичити трохи дріжджів, бо хазяйка заходилася ставити
пироги (Марко Вовчок, I, 1955, 296).
▲ Кормові (сухі) дріжджі — цінний для тварин
білковий корм, який одержують вирощуванням дріжджів
на продуктах оцукрювання целюлози. Останнім
часом виявлено доцільність масового виробництва і
застосування для годівлі тварин кормових дріжджів, які
утворюють білок з мінеральних азотовмісних солей
(Наука і життя, 1, 1957, 13); Сухі дріжджі — дуже цінний
корм для свиней (Свинарство, 1956, 151); Пивні дріжджі —
речовина, виготовлена з певних рас дріжджів, що
використовується при варінні пива. Павлюга, добувши
з кишені плитку пивних дріжджів, взявся годувати ними
свого скакуна (Олесь Гончар, I, 1954, 309).
♦ Як (мов, наче і т. ін.) на дріжджах — дуже
швидко. Засіє й засадить Паміра своєю рукою город, все
сходить та росте, як на дріжджах (Нечуй-Левицький, IV, 1956,
17); Тут [в Асканії] буквально все саме пливе тобі в
руки, багатства твої ростуть, мов на дріжджах
(Олесь Гончар, Таврія.., 1957, 97).
Словник української мови: в 11 томах. — Том 2, 1971. — Стор. 417.