КОВБАСА́, и, жін. Продукт харчування,
приготовлений з м'ясного фаршу, круп і т. ін., якими начиняють
кишку або оболонку зі штучної плівки.
[Виборний:] Випили по одній, по другій, по третій, холодцем
та ковбасою закусили (Іван Котляревський, II, 1953, 10); Потім узяв
[чужоземець] із тарілки тоненький шматочок сухої
ковбаси (Петро Панч, Синів.., 1959, 4); * Образно. Над рейнським
мостом висіли товсті ковбаси аеростатів повітряного
захисту (Павло Загребельний, Європа. Захід, 1961, 62).
♦ Не для пса ковбаса, зневажл. — щось не
призначене комусь, надто добре для когось. — І все-таки
ваша челядь навіть не мріє про такі житла, в яких
живуть вівці. — Бо ковбаса не для пса! — раптом
з серцем вихоплюється у Стадницького (Михайло Стельмах, I,
1962, 40).
Словник української мови: в 11 томах. — Том 4, 1973. — Стор. 202.