ЛО́КШИНА, и, жін. Виріб з прісного пшеничного
тіста у вигляді тонких висушених смужок. Макушині
наймички аж засіпалися пораючись: та локшину
кришить, та вареники ліпить, та курку патрає
(Квітка-Основ'яненко, II, 1956, 264); Особливо славився ресторан своєю
запіканою з локшини з курятиною (Павло Загребельний, Європа
45, 1959, 59);
// Страва, для приготування якої
використано цей виріб. Поїли борщ, Христя достала локшину
на молоці... (Панас Мирний, I, 1949, 274); Настя та Устя
поставили миски з локшиною та борщем (Любов Яновська, I,
1959, 399); * У порівняннях. Дід і почне кришить татар,
як локшину: так голови і валяться (Олекса Стороженко, I, 1957,
97).
♦ На локшину кришити (покришити) — сікти,
рубати на дрібні частини, шматки. Не признався б, хоч би
мене на капусту сікли, на локшину кришили (Марко Вовчок,
VI, 1956, 339).
Словник української мови: в 11 томах. — Том 4, 1973. — Стор. 543.