ПРЯ́НОЩІ, ів, мн. Рослини, в коренях, листках чи
плодах яких містяться ароматичні або пекучі на смак
речовини, що використовуються як приправа до їжі.
У південних районах півострова Індостан важливе
значення мають плантації тютюну, кофе, какао,
каучуконосів і прянощів, що йдуть на експорт: кориці,
гвоздики, перцю (Економічна географія зарубіжних країн, 1956, 186);
// Продукти рослинного походження, які додають у
невеликих кількостях до харчових продуктів для
надання їм приємного запаху і смаку. Смак страви
визначається доброякісністю сировини, з якої її готують,
способом готування і наявністю в ній приправ —
смакових речовин і прянощів (Українські страви, 1957, 24); При
солінні застосовують прянощі (ароматичні трави і
приправи), які надають огіркам доброго смаку та
запаху (Колгоспна виробнича енциклопедія, II, 1956, 253); З Туреччини, крім
тютюну та шовків, ішли [на Січ].. кава, пахощі й
прянощі (Зінаїда Тулуб, Людолови, I, 1957, 400); * Образно. Тут
панночок на виданні багато, — Ті з титулом, і з
посагом тамті, 6 й старші панії, які в житті Зросли
шумливім, прянощами повнім (Максим Рильський, II, 1956, 24).
Словник української мови: в 11 томах. — Том 8, 1977. — Стор. 371.