СО́ЛОД, у, чол. Продукт штучного пророщування
зерен хлібних злаків, що містить активні ферменти і
використовується при виготовленні пива, спирту, дріжджів,
квасу і т. ін. Без солоду пива не звариш. І ми вже
звикли до того, що на солод ідуть тонни найкращого
зерна (Наука і життя, 4, 1966, 25); Солод готують з зерна
ячменю, вівса або жита (Свинарство, 1956, 144); Мусій
Завірюха ніч і день клопотав коло зерна, перегортав,
перелопачував,.. провівав, охолоджував, щоб не пішов
овес на солод (Костянтин Гордієнко, Дівчина.., 1954, 126);
// перен.,
рідко. Те саме, що насолода. Осінь всім багата. Досить
є на дворі, Не пустує хата, Надбано в коморі. Аж
тріщить по клунях... Не життя, а солод! Так бриньчать
на струнах; Справді ж лютий голод (Павло Грабовський, I, 1959,
374).
Словник української мови: в 11 томах. — Том 9, 1978. — Стор. 445.