ЗА́ТІРКА, и, жін., кул. Страва, зварена на воді або
молоці з розтертого в дрібні кульки борошна з водою.
Страва була звичайна: житня затірка та картопляні
товкмачі з маком (Леся Українка, III, 1952, 606); Подаючи
на стіл, затірку посипають дрібно посіченою зеленню
петрушки (Українські страви, 1957, 100); Поставив [Павло]
повний глечик молока на стіл. — Оце тобі! Мабуть,
аж до сестри ходив? — зраділа Явдоха, що таки дуже
полюбляла молочну затірку (Григорій Тютюнник, Вир, 1960, 133).
♦ Дати затірки, фам. — дуже побити. Я тобі дам
затірки! Попадешся ти в мої лещата! (Словник Грінченка).
Словник української мови: в 11 томах. — Том 3, 1972. — Стор. 352.